Cultureel Midden-Drenthe

Het koffertje van mijn moeder

Datum 08 Mei 2019 Prijs € 6,00
Aanvang 8:00 pm

Persoonlijke herinneringen van de schrijfster aan het verblijf in een kamp op Celebes met haar moeder en zusje tijdens de Japanse bezetting in Nederlands-Indië. Haar vader kwam om bij de aanleg van de Birma spoorlijn.  Een aangrijpend verhaal over Nederlands-Indië. Palmbomen, mannen in witte tropenpakken, theevisites op zondag. De mensen weten niet wat hen te wachten staat en dat hun comfortabele leven weldra zal omslaan in een hel….

In ‘Het koffertje van mijn moeder’ vertelt Martje Saveur (1940) over de oorlogsjaren in Nederlands-Indië. Na de bevrijding keert haar moeder als weduwe met haar dochtertjes terug naar Nederland, met als enig bezit een koffertje. Door de jaren heen reist het met hen mee, maar het blijft gesloten. Het doet mee aan het ‘Indisch zwijgen’. Pas jaren na de dood van haar moeder durft Martje het te openen. Er komen brieven uit, telegrammen, paspoorten, voedselbonnen, herinneringen aan Indië. Martje besluit haar ouders achterna te reizen en zo de puzzelstukjes aan elkaar te leggen.

Met een terugblik van nu en herinneringen van toen laat zij zien hoe oorlog het leven van mensen op zijn kop zet en al bij de allerkleinsten diepe sporen nalaat. Maar ook dat ondanks alles de liefde van moeders voor hun kinderen overeind blijft en kracht geeft om vol te houden.

Een lezing in de bibliotheek in Smilde, op 8 mei 2019 van 20:00 tot 22:30 uur. Voor meer informatie: klik hier