Cultureel Midden-Drenthe

Stolpersteine Beilen – Een herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog

Datum 04 Mei 2021

De Stichting Stolpersteine Beilen heeft in de afgelopen jaren 88 stolpersteine gelegd in de gemeente Midden-Drenthe voor slachtoffers van het nazi-regime, zowel voor Joodse slachtoffers als verzetsstrijders. Daarmee heeft het bestuur invulling gegeven aan haar doelstelling om de herinnering aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog levend te houden.

De letterlijke vertaling van het woord “Stolperstein” is “struikelsteen”.Het betonnen keisteentje heeft een afmeting van 10 x 10 cm en is aan de bovenkant bedekt met een dun messing plaatje. Het steentje wordt vóór het huis, waar het slachtoffer woonde, in het plaveisel gelegd. Wanneer het huis van het slachtoffer niet meer bestaat dan wordt op basis van kadastrale gegevens het steentje op een passende plaats in de omgeving van het voormalig woonhuis geplaatst.In het messing plaatje worden de gegevens van het slachtoffer handmatig gegraveerd. De tekst begint met “HIER WOONDE”. Vervolgens worden de naam van het slachtoffer, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, de naam van het kamp waar het slachtoffer overleden is of de plaats waar het slachtoffer gefusilleerd is, vermeld.De stenen liggen vlak in het plaveisel. De voorbijganger “struikelt” symbolisch over de steen en moet zich bukken om de informatie op het steentje te lezen. Hij buigt op deze manier als het ware voor het slachtoffer. Ook voor de nabestaanden van het slachtoffer is het van bijzondere betekenis om een plek te hebben waar het slachtoffer herdacht kan worden: de plek die het slachtoffer innam in de samenleving en de woonomgeving.

Op deze wijze worden de slachtoffers blijvend in herinnering gehouden:

Als afsluiting van het project wordt in het najaar een herdenkingsboek uitgegeven waarin de slachtoffers worden geportretteerd met tekst en foto’s.

Meer informatie vindt u op www.stolpersteinebeilen.nl



Voor meer informatie: klik hier