Cultureel Midden-Drenthe

Première ‘Vrijheid in de Broekstreek’ (garage tdi)

Datum 27 Juni 2021
Aanvang 4:00 pm

Feestelijke documentaire:  Op zondag 27 juni om 16:00 uur vindt de première van de documentaire plaats in dorpshuis ’t Broekhoes in Balinge. De toegang is gratis, maar reserveren is vanwege de coronamaatregelen wel noodzakelijk. Let op: er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Reserveer via de website van www.garagetdi.nl je plekje voor de première.

 

Een documentaire voor, door en over de inwoners van De Broekstreek
(Balinge, Garminge, Mantinge, Mantingerdijk – Midden-Drenthe)

 

Als je je ogen dicht doet, en je denkt aan jouw dorp… Welke plek geeft je dan het meeste een gevoel van vrijheid?

 

In het kader van de Culturele Gemeente Midden-Drenthe organiseren we in het voorjaar van 2021 een documentaire-project getiteld: ‘Vrijheid in de Broekstreek’. Het centrale thema van dit project is vrijheid. In dit project krijgen de inwoners (zowel jong als oud) van de drie dorpen van de Broekstreek in Midden-Drenthe (Balinge, Garminge en Mantinge) een hoofdrol.

Begin april gingen bewoners uit de Broekstreek onder leiding van gespreksleider en filosoof Kristof van Rossem in gesprek over het thema vrijheid, het thema van het documentair-project Vrijheid in de Broekstreek. Hij werkt onder andere voor de Universiteit van Leuven. Het gesprek leverde prachtige en vooral ook verschillende inzichten op die als basis fungeren voor de documentaire. Ondertussen hebben 20 bewoners van de Broekstreek zich aangemeld om mee te doen. Ook is er een traject opgestart met basisschool De Wenteling, om zo ook kinderen te betrekken bij dit thema.

 

Samenwerking IKC De Wenteling

groepen 1 t/m 8 van IKC De Wenteling volgen een apart traject. Ook met hen gaan we in gesprek over het thema vrijheid. Beelden van deze gesprekken komen terug in de documentaire. Ook werken de kinderen aan een theatrale kunstuiting gebaseerd op de uitkomsten van het gesprek. Deze kunstuiting komt ook terug in de uiteindelijke documentaire.

 

 

Kunstroute Vrijheid Verbeeld

Vanaf twee weken voorafgaand aan de presentatie op 27 juni kun je op vijf locaties in de Broekstreek de kunstwerken van de betrokken kunstenaars en deelnemers van ‘Vrijheid in de Broekstreek’ bekijken. Deze worden in de vorm van een tijdelijke kunstroute getiteld: ‘Vrijheid Verbeeld’ tentoongesteld van donderdag 17 t/m zondag 20 juni en van donderdag 24 t/m zaterdag 26 juni van 14.00 tot 17.00 uur. De kunstwerken en bijbehorende locaties zijn als volgt:

Sculpturen van Johan Smid – Dorpsstraat 2a, Garminge
Foto’s van Joke Klein – Dorpsstraat 1, Garminge
Kleiwerken van Koby ter Bork – Heirweg 3, Balinge
Schilderijen zoals portretten van Petra Root – Mantingerdijk 1, Mantinge
Collages en assemblages van Rien en Jandien – Mantingerdijk 20, Mantinge (in Atelier Rien Broekhuijsen)

Let op: Atelier Rien Broekhuijsen is gesloten op vrijdag 25 en zaterdag 26 juni. Er is geen vaste startlocatie van de kunstroute. Verder vragen we je om rekening te houden met de coronamaatregelen die op dat moment gelden.

 

Wat ging er aan vooraf?

Drents Jeugdtheater Garage TDI initieert in het kader van de Culturele Gemeente Midden-Drenthe een prachtig en verbindend documentaire-project , met in de hoofdrol de inwoners, jong en oud, van de drie dorpen van de Broekstreek in Midden-Drenthe. In het voorjaar 2021 gaan we met elkaar een inhoudelijk en kunstzinnig proces aan, waarin we samen de vraag onderzoeken: Wat betekent vrijheid voor jou in relatie tot de omgeving en tijd waarin je leeft?

Eind maart en begin april vonden de eerste twee digitale informatiebijeenkomsten plaats in het kader van het documentaire-project ‘Vrijheid in de Broekstreek’. De gesprekken leverden prachtige en vooral ook verschillende inzichten op. Ondertussen hebben 20 bewoners van de Broekstreek zich aangemeld om mee te doen. Ook is er een traject opgestart met basisschool De Wenteling, om zo ook kinderen te betrekken bij dit thema. De opnames voor de documentaire starten in mei.

Digitale aftrap

Tijdens de eerste bijeenkomst vertelden theatermakers Céline Hoex en Roel Tichelaar, videomaker Demi Tanalepy en projectleider (tevens Broekstreker) Jos van der Werff meer over de achtergrond van het project en hoe de bewoners mee kunnen doen. Ook werden er al enkele eerste gedachtes en ideeën uitgewisseld. Begin april gingen zestien bewoners onder leiding van een gespreksleider/filosoof (digitaal) met elkaar in gesprek over het thema vrijheid. Want wat is vrijheid en vrij zijn? Hoe vrij voel je je? Kun je vrij zijn in je eigen streek/dorp?

Over Vrijheid in de Broekstreek en Garage TDI

Drents Jeugdtheater Garage TDI initieert in het kader van de Culturele Gemeente Midden-Drenthe in het voorjaar van 2021 een documentaire-project met als thema vrijheid. In dit project krijgen de inwoners (zowel jong als oud) van de drie dorpen van de Broekstreek in Midden-Drenthe (Balinge, Garminge en Mantinge) een hoofdrol. Garage TDI is het huis voor jeugd- en jongerentheater, waar alle expertise op het gebied van theater voor deze doelgroepen aanwezig is.

Voor informatie:
Jos van der Werff (Broekstreker en samenwerkingspartner Garage TDI)
Email: vrijheidindebroekstreek@garagetdi.nl
Telefoon: 06-46084668

www.garagetdi.nl

dorpshuis 't BroekhoesVoor meer informatie: klik hier