Cultureel Midden-Drenthe

Indrukwekkende première ‘Mijn liefde is een koorts’ in Stefanuskerk Beilen

In de Stefanuskerk in Beilen vond zaterdag 12 juni de première plaats van ‘Mijn liefde is een koorts’. De aanwezigen, onder wie de Drentse commissaris van de Koning Jetta Klijnsma, gedeputeerde Cees Bijl, burgemeester Mieke Damsma van Midden-Drenthe en wethouder Dennis Bouwman, waren onder de indruk van het prachtige multimediale theaterstuk van Roodpaleis, gebaseerd op een sonnet van Shakespeare.

In veel opzichten was het een bijzondere voorstelling. Allereerst omdat er voor het eerst in tijden weer eens publiek live mocht genieten van cultuur van de bovenste plank. Ten tweede was het een meer dan geslaagde showcase voor de onlangs gerenoveerde Stefanuskerk als het nieuwste cultuurpodium van Drenthe: indrukwekkend, monumentaal en sfeervol. Ten derde was het theaterstuk de afsluiting voor Midden-Drenthe als Culturele Gemeente van Drenthe. Het stokje wordt binnenkort formeel overgedragen aan Coevorden. Al kunnen we dat geen stokje noemen, Damsma en Bouwman lieten zaterdag alvast de 1,5 meter lange stok zien die ze binnenkort aan hun Coevorder collega’s overhandigen. Met een flinke corona-knipoog.

Corona was ook één van de thema’s van het verhaal dat zaterdag in de Stefanuskerk voor het voetlicht kwam. En daarmee komen we op het meest bijzondere aspect van zaterdag: het theaterstuk zelf. Een voorstelling van hoog niveau, vol kippenvel en ontroering. Onder leiding van Betsy Torenbos van Roodpaleis wervelde een prachtig acterende, dansende, musicerende en zingende Rosa da Silva door de kerk, tot bovenin de kansel aan toe. Niet minder indrukwekkend was haar tegenspeelster: de 86-jarige Nora Kretz. De twee ontrafelden een geheim gehouden liefdesaffaire van een zich op de dood voorbereidende Drentse oma, aan het begin van de corona-crisis. Met een felle levenslustige stiefkleindochter, die haar oma graag in huis wil halen om haar te redden van de corona-isolatie. Begeleid door het 13 leden tellende fluisterkoor van Midden-Drenthe, die als ware engelen zorgden voor een spirituele opluistering, in combinatie met fraaie beeld-, geluid- en lichteffechten, waarbij de complete Stefanuskerk ten volle werd benut. 

Het gezelschap kreeg na afloop een staande ovatie, de toeschouwers klapten zich letterlijk de blaren op de handen. Er moet weer nieuw cultuur-eelt worden gevormd, na een jaar van handen stuk wassen en geen applaus.

Ook de aanwezige theaterrecensent Kester Freriks was onder de indruk, gezien zijn recensie van de première in de Theaterkrant: (https://www.theaterkrant.nl/recensie/mijn-liefde-is-een-koorts/roodpaleis/).

Facebook

Foto’s: Sake Elzinga

 

Actrices Rosa da Silva (rechts) en Nora Kretz (zittend op voorgrond) en het fluisterkoor

Actrice Rosa da Silva

 

Actrices Nora Kretz (zittend op voorgrond) en Rosa da Silva (zingend)

Wethouder Dennis Bouwman

Actrices Rosa da Silva en Nora Kretz en het fluisterkoor

Betsy Torenbos, theaterregisseur ROODPALEIS