Cultureel Midden-Drenthe

Tientallen ontmoetingen bij Kunst- en Cultuurcafé Midden-Drenthe

Het eerste Kunst- en Cultuurcafé Midden-Drenthe zit erop. Dat suggereert dat de ontmoeting van culturele organisaties een vervolg krijgt en volgens wethouder Dennis Bouwman is die kans inderdaad groot. ,,Ik ben onder de indruk van wat er is en kan’’, zei hij na afloop. ,,De opkomst is uitstekend en als iedereen het leuk vindt, gaan we een tweede editie organiseren.’’

De wethouder van cultuur is ervan overtuigd dat 2023 een mooi cultureel jaar wordt. ,,De pitches en voorproefjes beloven veel goeds. Voor mezelf heb ik ADAK alvast genoteerd.’’ ADAK staat voor Aan De Andere Kant, de theatervoorstelling over de Moluks-Nederlandse geschiedenis op woonoord Schattenberg, het voormalige Kamp Westerbork. Tijdens het Kunst- en Cultuurcafé Midden-Drenthe, dat woensdag 25 januari plaatsvond in de Stefanuskerk in Beilen, vertelde Miranda Bolhuis namens ADAK over deel 3 van de theatervoorstelling: The East Side Story. Het avondvullende programma speelt zich af op woonoord Schattenberg, een minicamping in Hooghalen en in de Molukse wijk in Bovensmilde.

De tweede pitch was van Dirk Mulder, voorzitter van de stichting Vrienden van de Stefanuskerk Westerbork. De stichting organiseert activiteiten in de monumentale kerk om inkomsten te genereren voor het behoud van het gebouw, maar ook om de kerk onderdeel te maken van de hele gemeenschap. ,,Er zijn nog steeds religieuze bijeenkomsten, maar we organiseren nu Stefanus Sessies voor een breder publiek’’, vertelde hij.

Het Kunst- en Cultuurcafé Midden-Drenthe is een initiatief van Johan de Noord, voorzitter van de Adviescommissie Cultuur, die aanvragen voor cultuursubsidies namens de gemeente beoordeelt. Hij kon er zelf niet bij zijn, maar werd uitstekend vervangen door Mary Looman. Zij wees de tientallen aanwezigen nog eens op de mogelijkheid om via www.middendrenthe.nl/cultuur subsidie aan te vragen voor culturele initiatieven en vertelde over het werk van de Adviescommissie Cultuur. Deze onafhankelijke commissie adviseert de gemeente over toekenning van subsidie, op basis van een aantal criteria. Zo moeten initiatieven vernieuwend en verbindend zijn. Wethouder Dennis Bouwman hoopt de komende tijd ook plannen te zien die gekoppeld worden aan het 25-jarig bestaan van de gemeente Midden-Drenthe.

Ook de website www.cultureelmiddendrenthe.nl kreeg ruimschoots aandacht tijdens het Kunst – en Cultuurcafé. Hier kunnen initiatieven gedeeld worden met een groot publiek.

De avond werd opgeluisterd door zang van Kathy Bloom en een monoloog van Smilleger Roet, voorgedragen door Diete Kits. Na afloop konden de aanwezigen elkaar ontmoeten en inspiratie opdoen voor nieuwe projecten of samenwerkingen. Schrijfster Paula Laning uit Drijber en Femmy Ende van erfgoedorganisatie Orvelte Poort kunnen dankzij een verloting een kort promotiefilmpje laten maken door de Beiler Video Club.